сряда, 1 май 2024 г.

Васил Найденов и Богдана Карадочева връщат пенсиите?

Пълен хаос цари в арт гилдията по повод пенсиите за заслуги, които управляващите решиха да раздадат на певци, лауреати от „Златният Орфей“, пише вестник „Галерия“. В следващите три години държавата ще изплаща от 300 до 500 лева всеки месец на естрадни звезди, призьори от най-известния фестивал от близкото минало. Този акт предизвика частично удовлетворение, но и взрив от недоволство сред творците в България.

Решението на правителството целеше да поправи несправедливост, с която естрадните певци се бореха от години. Документите за осигуряването им през годините са загубени в някогашната Концертна дирекция и така изтъкнати изпълнители години наред живеят с мизерни пенсии. Опитът този абсурд да бъде премахнат създаде още по-голямо напрежение сред културтрегерите.

Тежкото здравословно и финансово състояние на Борис Гуджунов стана повод за гласуването на закона за специалните пенсии

Специалните пенсии се гласуват на базата на Закон, приет през 2015 година за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нация. Той е създаден и приет по конкретен повод. Тогава големият певец Борис Годжунов се бори с тежка болест, а е изпаднал в окаяно финансово положение и не може да си купи дори лекарства. Законът се приема, за да се помогне на Годжунов, а в положението му да не изпадат други негови колеги. Не се уточнява обаче, че става дума за ситуации, в които изтъкнати творци с принос към културата, са се озовали в затруднено финансово състояние. Така законът за специалните пенсии се приема за всички хора, които имат принос към държавата и нацията.

От него могат да се възползват всички артисти, художници, режисьори, писатели, учени и спортисти. Сред певците с безспорен принос към изкуството се нареждат напълно естествено Васил Найденов и Богдана Карадочева. Те, за радост, попадат в групата на изпълнителите, които нямат финансови затруднения. Имената им в списъка обаче са задължителни, защото са сред знаковите личности в поп културата.

След като кабинетът реши да даде пенсиите за заслуги на естрадните певци, на опашката вече са се наредили служители на всички останали музи. Парите, които са отпуснати за специалните пенсии са 500 хиляди лева и голяма част от тях вече са разпределени за първите 65 призьори от „Златният Офрей“. А куп техни колеги от други арт сфери се чувстват пренебрегнати и чакат финансово обезпечение.

Иво Папазов-Ибряма

Световноизвестният кларинетист Иво Папазов-Ибряма негодува, че няма награда от „Златният Орфей“, но е печелил приз от фестивала в Монтрьо. Голямата балерина Красимира Колдамова изтъква своите заслуги, за които напълно основателно трябва да получи финансов жест от държавата по Закона, който облагодетелства хора с национален принос към културата.

Така опитът естрадните певци да получат достойни пенсии създаде огромно напрежение във всички арт гилдии. Единственият изход е Законът от 2015 година да бъде променен и да се уточни, че специалните възнаграждения се отнасят за хора, които са изпаднали в ситуация да не могат да живеят достойно. По същия закон в края на миналата година пенсията на примата Лили Иванова стана 700 лева, след като година наред тя се е разписвала срещу 138 лв. Певци от нейния ранг са изключение и те заслужават уважение, дори да не разчитат на пенсия, за да преживяват. Техният брой обаче не е чак толкова голям.

Художникът Иван Вукадинов пръв отказа да получи специална пенсия

Все пак първият, който отказа каквито и да било пенсии под формата на награди, бе 89-годишният легендарен художник Иван Вукадинов. Той отказа с думите: „Имах нужда от подадена ръка, когато бях млад. Сега изкуството, което правя, е достатъчно, за да живея нормално.“

Отпускането на специални пенсии на всички, които имат заслуги към държавата, е мисия невъзможна. Списъкът ще набъбне до гигантски размери, а удовлетворяването му няма да бъде по силите дори на проспериращите държави, сред които със сигурност не се нареждаме. А Законът за награждаване на лица с особени заслуги към държавата е поредното доказателство, че първо е приет, а след това е осмислен.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html