четвъртък, 2 май 2024 г.

Университетите отново масово приемат с оценки от матурите

И тази година заради ковид кризата в много университети ще се кандидатства с оценки от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език. Министерството на образованието съобщи, че това ще бъде възможно в 41 висши учебни заведения в страната.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Става дума за Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Тракийския университет в Стара Загора, Шуменския университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности. В Химикотехнологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 22 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература. Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности.

С изпити ще се кандидатства в 11 университети. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военна академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия, както и в медицинските университети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html