събота, 4 май 2024 г.

Свилен Блажев и неговата пандемична година

Днес от 17 до 19:30 почитателите на изкуството ще имат възможност да се срещнат с изкуството на художника Свилен Блажев. В нея авторът се обръща към техниката на енкаустиката, за да изрази най-новите си творчески идеи.
Самият художник споделя:
„Прекарах 2020 г. в ателието – без да пътувам и без да се срещам с много хора. За една година нарисувах 27 картини в техниката Енкаустика /уникална и магична/, тя ме върна много години назад във Времето….!
Изградих тази изложбата върху отношението и любовта ми към „Натурата“. Тя е най-великата учителка за художника и навярно Вечна!
Пандемията 2020-21 ми даде тази изложба, но ми отне: моята Майка /Вечна й памет!/, моят приятел Зафе /с който ходихме на риба/, моят котарак Марко/който беше неотлъчно до мен в ателието/.
Това е животът на Художника за една календарна година!“
И все пак Свилен Блажев остава верен на себе си, пейзажите и голите тела от тази изложба са цветни и динамични, енергични импулси заредени с живот, експлозия от багри и фактури.
Енкаустиката е египетска технология за рисуване с разтопен пчелен восък, при която цветовете се постигат от естествени пигменти и дамарова смола.
Основният пластификатор на боите при енкаустиката е восъкът, поради което често техниката е наричана и „восъчна живопис“. Боите за техниката всъщност представляват пигмент, разтворен във восък.
Едни от най-характерните запазени образци на изображения, изпълнени с тази техника, са фаюмските портрети от елинистичния период на Древния Египет.


Свилен Блажев е роден е в Кюстендил на 27 септември 1953 г. Завършва специалност стенопис в ВИИИ „Николай Павлович“ в София при проф. Димо Заимов (1980).
От 1981 г. е член на Съюза на българските художници.
Картини на Свилен Блажев са притежание на НХГ, СГХГ, музей „Пушкин“, колекция „Лудвиг“, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия и други страни.
През 1986-1987 г. се включва в първата изложба на авангардната група „Градът“, борейки се срещу конюнктурата.
Има над 25 самостоятелни изложби в България (София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков) и в чужбина (Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург, Цюрих, Китай). Участва в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ. През 1999 г. прави самостоятелна изложба в НХГ, с което става най-младият жив художник, поканен със собствена експозиция там. Най-голямата му изложба е през 2009 г. в НХГ и има ретроспективен характер. През 2011 г. участва в изложбата „Съвременни български художници“, организирана от НХГ и НДК. По повод 60-годишнината от рождението му открива в родния си град Кюстендил (галерия „Владимир Димитров-Майстора“) голяма изложба, която включва над 200 картини и инсталации.
Свилен Блажев е носител на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби. През 1987 г. получава Гран при на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма“ за цялостен принос и постижения в изкуството. Носител е и на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ (2013). Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.
Новата изложба на автора, която е подредена в столичната галерия Арте може да бъде разгледана до 13 март.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html