четвъртък, 2 май 2024 г.

Миялков се появи, бил в домашна самоизолация

Сашо Миялков, снимка Интернет

За обща изненада в РС Македония днес се появи обявеният за издирване бивш началник на контрашпионажа Сашо Миялков. Той отишъл следобяд в прокуратурата, за да заяви, че не е бягал от правосъдието. Вчера Скопие издаде международна заповед за ареста му, защото бе изчезнал в неделя от адреса, където трябваше да стои под домашен арест. В петък бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване трябва да се яви на съд по обвинение, че е наредил службата му да подслушва десетки хиляди македонци.

Сашо Миялков съобщи, че през вчерашния ден е бил в домашна самоизолация поради здравословни причини. Той се извини на македонските граждани, премиера и правителството и всички останали институции поради неприятностите, които е причинил. „Аз си спазвам обещанията, не ги погазвам. Един ден бях в изолация и вижте какво стана“, каза Миялков пред местната телевизия ТВ 24.

Полицията претърси по-рано няколко обекта в Скопие в опит да го открие. Той и още 11 бивши представители на правителството и полицията са подсъдими по делото „Таргет-Твърдина“ във връзка със скандала от 2016 г., който доведе до падането на правителството на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ след десетилетие на власт.

Миялков, който е първи братовчед на укриващия се в Унгария бивш премиер Никола Груевски, бе обвинен, че е организирал в периода 2006-2016 г. подслушването на телефоните на над 20 000 души, в това число политици, съдии и журналисти.

Внезапното му изчезване напомня това на братовчед му Груевски, който избяга от страната през 2018 г., за да избегне двугодишна присъда за участието си в корупционна схема. Той получи политическо убежище в Унгария.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html