събота, 4 май 2024 г.

България изживя своя баскетболен „Парк де Пренс“

През този уикенд една спортна новина обиколи всички български медии. Баскетболният национален отбор се класира за Европейското първенство по баскетбол. Десет години пауза отделят участието на българските баскетболисти на най-голям европейски форум. Новината е сериозна и заслужават комплименти спортните журналисти, а и не само спортните, които оцениха събитието и го поставиха но водещи места в електронните издания, в телевизионните спортни емисии, както и изобщо в медийното пространство.

Разбира се, когато се построява емисия новини, е валиден онзи принцип, известен още с анекдотичния израз „новина е не, когато куче ухапе човек, а когато човек ухапе куче”. С други думи – търси се изненада. Победата на българския баскетболен отбор като гост в Рига над прославените баскетболисти на Латвия, е събитие. Може би в сферата на сензациите, може би дори свръхсензация.

На мен ми се иска обаче да се спуснем малко по-надълбоко. Защото зад тази сензация се крие един изключително неуморен, къртовски труд. Крие се един невероятен спортен интелект и спортна стратегия, чиито изразител, в конкретния случай, треньорът на националния баскетболен отбор Росен Барчовски представя и като продължение на една от най-славните баскетболни традиции в българската история. Син на две от най-големите баскетболни емблеми не само на България, но смело можем да кажем на европейския и на световния баскетбол, Ваня Войново и Цвятко Барчовски, Росен скромно, мълчаливо, с много усилия трупаше професионализъм, култура, мотивация и спортно мъжество, за да може в най-решителния момент да бъде на диригентския пулт и да направи така, че мечтата на поколения привърженици на този наистина интелектуален спорт с топка да се сбъдне.

Българската баскетболна традиция има своите стари корени – и в мъжкия, и в женския баскетбол. Но през тези години, не просто на преход, но години и на особени икономически и социални турболенции, а особено през последните две – на ковид пандемия, която отмести до голяма степен гледната точка и ценностите на човечеството от посоката да гледат към бъдещето – към това да мислят за оцеляването си, един такъв баскетболен подвиг може би носеше риска да не бъде забелязан. Да не бъде откроен по начин, по който заслужава.

А какво всъщност сториха българските баскетболисти, ще си го представите, ако припомним, че това не е случайно победа. Това е втора победа на българския баскетболен отбор над Латвия. А що за отбор е Латвия? Традицията на баскетбола в Латвия датира още от времената на големия съветски баскетболен отбор, в чиито редици представителите на Латвия заемаха ключови позиции. През последните години, 22 от които, Латвия е неизменен участник на Европейско първенство, този отбор се утвърди като един от колосите на стария континент. И точно него побеждава България. Драматично, точно както допуска баскетболната игра – с една точка в последните минути, догонвайки в резултата. Проявявайки невероятен характер, стабилност и вяра в успеха.

Изключителен подвиг! Поздравления!

Коментарът е от „Свободна зона 9 без 5“ на тв Европа

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html