събота, 4 май 2024 г.

Първи случаи на хора, заразени с птичи грип

Седем работници в руска птицеферма са заразени с птичи грип, съобщи ТАСС. Това е първи случай в историята, когато човек се заразява с щама, от който до момента бяха болни само животни. Вирусът е намерен в генетичен материал от работниците, съобщиха здравните власти в Москва. През декември във фермата е избухнала епидемия от птичи грип сред птиците. „Всичките седем души се чувстват добре, болестта преминава много леко. Но измененията в организма и отговорът на имунната система са факт“, коментира шефът на здравния надзор на Русия Алла Павлова.

Според нея, засега вирусът не е мутирал толкова, че да се предава от човек на човек. „Няма случаи на предаване на вируса между хората, но е въпрос на време и това да се случи“, предупреди Павлова. Москва веднага е уведомила Световната здравна организация за случилото се. „Ние сме напълно уверени в резултатите от пробите“, казаха още властите в руската столица.

Откритието на нашите учени ще позволи на световната общественост да предприеме всички необходими мерки за противодействие на тази нова опасност“, завърши Павлова. В началото на февруари руски епидемиолози предупредиха, че винаги съществува опасност от нова пандемия, заради мутации на птичия грип. В момента различните фирми работят върху създаването на ваксина и срещу този вирус, но е твърде рано за разпространението й.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html