понеделник, 29 април 2024 г.

„Левият ислям“ настъпва

Михайлина Димитрова

Настъпление срещу „левия ислям“ във френските университети подготви Министерството на образованието, като част от разразилата се в последните месеци битка между привърженици и противници на доминацията на темата за расата и пола във френското общество. Министърът на образованието госпожа Фредерик Видал направи обществен скандал, като поръча на Националния център за обществени изследвания проучване във висшите училища относно разпространението на „ислямо-левичарството“, пише в. „Либерасион“.

Франция опитва да запази традиционната си европейска идентичност чрез законопроект за зачитане на републиканските принципи, който бе приет  на първо четене в Националното събрание. В полемиката „за“ и „против“ навлизането на нетрадиционни за страната социални теории отвъд Океана, като тези за расата, пола и джендър-равенството, се включиха известни учени, общественици и политици, които водят дебати от двете страни на Атлантика чрез най-авторитетните медии.

Теорията за левия ислям не е нова. Научната общност във Франция е разделена на две, а подозренията в обективността на изследователите относно исляма нарастват. За някои това е „лов на вещици“, а за други – безполезен спор. Разследването за т.нар. „ислямо-левичарство“ бе обявено пред депутатите в парламента като академична инициатива, която се разграничава от повърхностни изследвания, граничещи с „активизъм“.

След публичното обявяване на иницативата на образователното министерство социалните мрежи се подпалиха. В Туитър се появиха коментари, че такова разследаване е срам за университетите, заваляха и искания за оставка на министъра. Видал бе обвинена, че разпалва „обратен удар „с похватите на крайнодесния Национален фронт. „Оставката на министър Фредерик Видал е повече от всякога необходима“, се казва в изявление на секция „Лига за правата на човека“ във Висшето училище за социални науки. 74 университетски ръководители призоваха госпожа министъра да остави „ислямо-левицата“, това „псевдопонятие“, „на домакините на CNews“ или „на крайната десница, която го популяризира“. В типичния си стил президентът Макрон се дистанцира от министъра си, като обяви, „абсолютна привързаност“ към „независимостта на преподавателите-изследователи“.

Създаден през 2002 г. от от философа Пиер-Андре Тагиеф, терминът „ислямо-левичарство“ не е научна концепция, а по-скоро обяснение за тенденции, възникнали след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. „Днес да си третиран като ислямо-левичар, означава стигма, изобличение“, отбелязва от своя страна социологът Франк Фрегози, който пък е против „неомаккартизма“. Ако Фредерик Видал е насочена специално към „ислямо-левицата“, културната битка, която води правителството, се отнася и до изследвания за деколонизацията и за половото равенство. Университетите във Франция вече са разделени на лагери, текат и непрекъснати дебати. „Приносът на англосаксонските теории в социологията е обект на дискусии сред изследователите. За да разберем залога на тази война, трябва да преодолеем капана на идентичността“, коментира Венсан Гайсер, известен политолог и социолог, изследовател на исляма във Франция.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html