петък, 3 май 2024 г.

Антъни Блинкен пред Би Би Си: „Америка се завръща“ (видео)

„Америка се завръща“ и пълното й ангажиране ще спомогне да се разрешат въпроси като пандемията, климатичните промени и ядрените амбиции на Иран. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен в първото си международно интервю, дадено за Би Би Си. Той подчерта важността на ваксинирането срещу Ковид, критикува Китай за липсата на прозрачност и се разграничи от политиката на Доналд Тръмп „Първо Америка“. Държавният секретар даде интервюто, докато течеше виртуалната среща на лидерите от Г.7.

Когато говори Блинкен, той говори от името на президента, подчертава Би Би Си. Държавният секретар е бил две десетилетия топ съветник в екипа на Джо Байдън, а също така е заемал позицията на заместник-държавен секретар. Толкова тясна връзка между президент и външен министър не е имало от времето на Джордж Буш-баща и Джеймс Бейкър, отбелязва Би Би Си.

Сега Блинкен е натоварен да прерамкира връзките на САЩ със света.  В центъра на администрацията на Тръмп бе съперничеството за властта. При Обама – сдържаността. При Буш – войната с терора. Попитан какво ще бъде при Байдън, без замисляне и с усмивка Блинкен отговаря: „Лидерството на Америка“.

Той дава и сигнал за промяна на тактиката към Иран. При Доналд Тръмп САЩ напуснаха ядрената сдлека и наложиха икономически санкции поради сигнали, че Техеран отново развива ядрени оръжия. Сега Вашингтон проучва как да преговори сделката. Президентът Байдън заяви, че ще работи с останалите световни сили, за да се обуздаят ядрените амбиции на Иран. От своя страна той очаква САЩ първи да вдигнат санкциите. „Ако Иран се върне към задълженията си по ядреното споразумение, САЩ ке направят същото“, казва Блинкен в интервюто на Ялда Хаким. „В поледните години политиката ни бе на т.нар. „максимален натиск“ върху Иран и това не доведе до резултати. Проблемът даже се влоши. Сега Техеран е много по.близо до производство на ядрено оръжие, вкрючително, има материал за това“, обяснява държавният секретар.

Попитан за случая с отвлечената у дома дубайска принцеса Латифа, той отговори, че САЩ отблизо следят ситуацията: „Ние приемаме човешките права сериозно и президентът постави в сърцето на външната политика и държавите могат да очакват, че ще продължим по този път“.

Американците преподреждат политиката си към Афганистан, като предстои решение дали да оставят още войските си там. Блинкен подчерта, че съюзниците трябва да притиснат талибаните да се разграничат от Ал Кайда. Той също осъди Китай за решението му да блокира телевизия и радио Би Би Си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html