събота, 4 май 2024 г.

Естония предупреди: Русия залага на К-19 за отслабването на Запада

В своя ежегоден доклад разузнавателната служба на Естония обяви, че Русия разчита на К-19 пандемията за отслабване на единството на Запада, което ще помогне на Москва да придобие по-важна роля в международните отношения и да доведе до „намаляващо влияние на Запада на световната сцена“, предават световните осведомителни агенции.

Кремъл смята, че пандемията ще принуди Запада да се съсредоточи върху вътрешната политика и икономическите проблеми и ще предизвика, наред с други неща, появата на популистки и екстремистки движения, посочва естонската служба за външно разузнаване.

„От своя страна Русия е готова да налее масло в огъня, за да насърчи тези тенденции“, се изтъква в доклада, който е в размер от 79 страници, като се допълва: „Следователно през 2021 г. отново ще се наблюдават операции за руско влияние, целящи да създават и задълбочават разделения в рамките и между западните общества, включително на ниво Европейски съюз“.

Според естонското разузнаване ходовете на Русия вероятно ще включват опити за дискредитиране на К-19 ваксините, произведени от Запада, особено тази, създадена от англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която руската пропаганда определи като „маймунска ваксина“.

„С тези клеветнически кампании Русия се надява, от една страна, да създаде по-благоприятна позиция за собствените си ваксини на световния пазар и от друга, да популяризира стратегическата си амбиция да се покаже като първа сред големите сили, която предоставя решение за К-19“, се изтъква в доклада.

Русия активно рекламира собствената си ваксина срещу коронавируса „Спутник V“, като няколко европейски страни, включително Унгария, или я закупиха, или преговарят да го сторят.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Русия трябва да обясни защо предлага да продава милиони дози от своята коронавирусна ваксина на други страни, докато изостава от ваксинацията на собствените си граждани, предават световните осведомителни агенции.

Нейните коментари са, след като все повече страни от Централна и Източна Европа искат Sputnik V, въпреки че все още не е получила одобрение от регулаторния орган на ЕС и нарастват въпроси относно прозрачността на данните от клиничните изпитвания.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html