вторник, 30 април 2024 г.

Страсбург иска незабавно освобождаване на Навални


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) e поискал незабавното освобождаване на руския опозиционер Алексей Навални, защото животът му в затвора е в опасност, каза адвокатката му Олга Михайлова пред РИА „Новости“.

Тя поясни, че ЕСПЧ е приложил правило 39 от регламента за прилагане на временни мерки. Те са обвързващи и се използват, ако съдът прецени, че жалбоподателят е в опасност.  Русия е член на Съвета на Европа, част от който е ЕСПЧ. Страните членки са задължени да прилагат решенията на Съда,  но Русия нееднократно безцеремонно е пренебрегвала решенията на евросъда. Малко след публикацията в руската агенция руското министерство на правосъдието на практика потвърди автентичността на документа. Институцията определи искането като „неизпълнимо“ и „явно политическо“. „Това е грубо вмешателство в дейността на съдебната власт на суверенна държава“ и е „неправомерно искане, защото не се позовава на нито един факт, на нито една правна норма“, се казва в официалната позиция на министерството в Москва.

По-късно днес ЕСПЧ потвърди, че е отправено такова искане към правителството в Русия. Страната обаче от миналата година има закон, според който националното законодателство има предимство пред международните ѝ задължения, когато те противоречат на руската конституция.

Преди две седмици московски съд замени условна присъда на Навални с ефективна – две години и осем месеца – по искане на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html