петък, 3 май 2024 г.

Легендата Виландер: Ще бъде разочароващо, ако Григор не спечели титла от Шлема

Носителят на седем титли от Големия шлем Матс Виландер не спести критиките си към Григор Димитров след отпадането му на 1/4-финал на Australian Open. Българинът отстъпи в четири сета пред руснака Аслан Карацев, като в края бе измъчван от болки в гърба и едва съумя да доиграе двубоя.
„Този мач беше задължителен за спечелване от страна на Димитров, тъй като той влезе в ролята на големия фаворит. Сигурен съм, че той би се представил блестящо в следващите фази на турнира, защото няма да има какво да губи, но сега нещата не стояха така. Григор имаше сериозни проблеми на корта, а той отново показа, че изпитва трудност да ги решава в движение и не намери изход от тях. Това е разликата между него и Новак Джокович, например, който винаги може да се измъкне от подобна ситуация“, заяви бившият номер 1.
„Аз също съм страдал от подобни травми. Понякога те просто не се подобряват и стават все по-зле и по-зле в хода на мача. В същото време трябва да анализираме и това, което се случи преди контузията. Димитров спечели първия сет, водеше във втория и държеше мача под контрол, но след това изведнъж нещо се случи. Вероятно започна да подхожда прекалено дефанзивно и това позволи на Карацев да играе по удобен за него начин“, каза още Виландер.
Той е на мнение, че Григор Димитров и неговите почитатели със сигурност ще бъдат разочаровани, ако той приключи кариерата си без да е спечелил титла от Големия шлем. Шведът направи сравнение между първата ни ракета и Рафаел Надал, който също страдаше от контузия в кръста в началото на турнира.
„Мисля, че ако Григор приключи кариерата си без титла от Големия шлем, всички ще се питаме защо не е успял. Гледах го как играе с контузен кръст и го сравних с това, което прави Рафаел Надал от началото на турнира. Той не играе защитно, нанася силни удари, владее инициативата, стои близо до основната линия и знае, че трябва да завършва разиграванията възможно най-бързо, за да пази кръста си. В същото време Димитров се опита да победи с движение по корта и слайс бекхенд и така в крайна сметка сам си изкопа гроба, защото с контузен кръст няма как да спечелиш по този начин. Рафа и Новак са невероятни тактици и в това отношение“, добави трикратният шампион на Australian Open.
Въпреки поражението първата ни ракета може да бъде доволен от представянето си в Мелбърн. Димитров нямаше загубен сет преди сблъсъка с Карацев, като по пътя си към 1/4-финалите елиминира Марин Чилич, Пабло Кареньо Буста и Доминик Тийм. Това ще позволи на българина да се изкачи в ранглистата и при следващото актуализиране на класацията той ще се завърне в Топ 20.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html