събота, 4 май 2024 г.

Карнавалът в Рио оцеля при войни и режими, но спря заради COVID-19 (видео)

Най-известният карнавал оцеля в години на война, хиперинфлация и  военни режими, но тази година  няма да се проведе заради пандемията от коронавирус.

Но през изминалия уикенд единствената следа от самба на митичния  самбадром бяха няколко меланхолични стихове, които Хилдемар Динис, композитор и почитател на карнавала, известен като Монарха, написа на маската си, след като отиде там, за да се ваксинира срещу КОВИД-19, разказва „Ню Йорк Таймс“.

При две  големи икономически и политически кризи – през 1892 and 1912 г., правителството е призовавало за отмяна на карнавала, но хората не са  се съобразили с  това и са напълнили  улиците  на Рио с пъстри костюми и музика. Тази година  обаче  духът на карнавала се поддържа само от  групи, които предават музика онлайн. А мястото, което прославя живота –  самбадромът, е превърнат в център за ваксиниране срещу коронавирус. Пандемията в Бразилия е сред най-страшните в света, като досега жертвите й са над 239 000 души, което прави страната втора по смъртност в света след  САЩ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html