понеделник, 29 април 2024 г.

Десислава Радева е с положителен тест за COVID-19

Резултат с изображение за „румен радев и десислава“

Съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева е с COVID-19. Това съобщи президентството. „Отлага се планираното за утре посещение на държавния глава Румен Радев в град Правец и село Видраре поради даден положителен тест за коронавирус от неговата съпруга. Президентът Румен Радев няма симптоми за коронавирус и се чувства в добро здраве“, гласи краткото съобщение.

Заради положителния тест на Радева и президентът би трябвало да е под 10-дневна карантина като контактен. Миналия октомври Радев отново бе под карантина, но тя бе свалената преждевременно от шефа на столичната РЗИ Данчо Пенчев. Става дума за т.нар. „естонски скандал“, при който Румен Радев внезапно прекъсна посещението си в Естония през октомври м.г.. Той беше в Талин на срещата по инициативата „Три морета“. Първоначално от пресслужбата на държавния глава дадоха мъгляви обяснения за причината – усложнената ковид ситуация и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма. От пресслужбата на естонския му колега обаче отбелязаха, че това се е наложило заради контакт със заразен още преди излитането му от София. В личния си профил в социалната мрежа Фейсбук президентът на Естония Керсти Калюлайд написа: „След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация беше изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не е участвал във вчерашната вечеря на „Три морета“. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“. После стана ясно, че става дума за контакт с командващия Военновъздушните сили ген. Димитър Петров.

От президентството тогава видяха активно мероприятие срещу държавния глава. Борисов обеща тогава, че ДАНС и разузнаването ще изясняват за какво става дума, но и до момента няма никакви официални данни какво е показала проверката.

На 27 януари т.г бе обявено, че вицепрезидентът Илияна Йотова е с положителен тест за коронавирус. Тогава бе изрично посочено, че държавният глава Румен Радев се чувства в добро здраве и също е направил тест за коронавирус, който е с отрицателен резултат. Последният контакт на държавния глава с вицепрезидента е от 20 януари тази година, написаха от президентството тогава.

Само седмици по-рано стана ясно, че и главният секретар на президента Димитър Стоянов е положителен. Тогава пак бе натъртено, че президентът се е самоизолирал, но е с отрицателен тест.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html