събота, 4 май 2024 г.

Председателят на „Сила“ Борислав Райчев: Цветанов каза, че ни наблюдава, а не ни следи

Борислав Райчев

Борислав Райчев е председател на Гражданско сдружение „Сила“, което се прослави още преди десет години, когато организира масови протести срещу големите вериги, осъществяващи монопол с горивата у нас. През 2013 година „Сила“ беше от водещите формации, които свалиха първото правителство на ГЕРБ и участваха в създаването на структурите на България без цензура. Днес момчетата от „Сила“ отново са на улицата и настояват за импийчмънт на президента Румен Радев.

 

  • Г-н Райчев, как се случи така, че от противници на Бойко Борисов, днес сте от другата страна и искате оставката на президента Румен Радев?
  • Вижте за нас президентската институция олицетворява обединението на нацията и задава външнополитическия курс на държавата. България е европейска страна, чиято цел и бъдеще е да бъде равноправен член на ЕС.
  • Какво пречи Радев на европейската ориентация на България?
  • Президентът Радев многократно даде шанс на формации, които впоследствие показаха, че имат проруски интереси. Такива са партии като АБВ, партия МИР и различни по-малки движения от типа Мая Манолова.
  • Защо сте настроени анти Русия, все пак българите, в голямото си мнозинство са русофили?
  • Русия като държава не ни пречи, но смятаме, че сме в сферата им на интереси, чрез които ще се опитат да влязат в Европа по криминалния начин. А нашите ангажименти към ЕС са ясни, категорични и точно определени. Не смятайте, че имаме омраза към Русия, напротив. Категорични сме, че и американската вълна неолиберализъм също не трябва да бъде допускана тук през разни соросоидно зависими НПО-та, движения и партии, сред които са „Да България“, Цецовите републиканци и още куп по-малки формации. Не забравяйте, че именно Румен Радев се държа като първи приятел с Цветан Цветанов по време на президентските консултации за изборите. Откъде накъде с Цветанов, питам аз. И какво е това раздвоение – от една страна САЩ, от друга Русия. За кого работи българският президент?
  • Публиката остана изненадана от нещо друго – пред президента Цветанов си позволи да настоява да бъдат сменени на ротационен принцип МВР-шефовете във връзка с изборите. Това какво означава?
  • Това означава, че в битността си на министър на вътрешните работи и на втори човек в ГЕРБ, Цветанов е контролирал изборите през шефовете на МВР. Нашето движение разполага с многобройни сигнали за следени политически противници още по време на МВР-Цветанов. По това време са привиквани хора от различни структури на опозицията.
  • Можете ли да го докажете?
  • Мен лично Цветан Цветанов ме привикваше. Очевидно е целял да ме сплаши и да се оттегля с цялата си структура от политическия живот на страната. Неговите думи бяха: „Аз не ви следя, а ви наблюдавам!“
  • За какво по-точно става дума?
  • Става дума за партията на Николай Бареков „България без цензура“, на която ние помагахме да се градят структури. Силата, която набираха тези структури, очевидно не се харесваше на Цветан Цветанов и той използваше силовите властови лостове да ни спре.
  • Как ще коментирате сегашното му преобразяване?
  • Изхождайки от нашето познанство и разговори, определям сегашното му поведение като абсолютно лицемерие. Не му отива точно на този човек да говори за честни избори, за европейски политики и евроатлантически ценности. Впрочем това са няколко езикови клишета за Цветанов, които, ако извадим от речника му, ще остане само: „това, което имаме като“. Но оставяйки настрани езиковите затруднения на Цветанов, този човек добре монетаризира участието си в политиката. Попитайте го на кого вече е хотелът на Миролюб Столарски „Двореца“, където преди време Цецо се плацикаше в басейна с Веселин Маринов. Попитайте го има ли цяла икономическа империя на гърба на братя Вълневи, както и на Асен Христов от „Еврохолд“ – компанията, придобила ЧЕЗ.

    Цветан Цветанов
  • Смятате ли все пак, че президентът Радев може да включи в бъдещите си планове човек като Цветан Цветанов.
  • След като гласува доверие на хора като Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, в обкръжението му липсва само Цветан Цветанов. За да прибавим поне една щипка евроатлантизъм, нали?
  • Смятате ли, че оставката на президента ще реши проблемите на България?
  • Няма как всичко да се реши с една оставка, но това ще е знак, че наистина сме са качили на европейската магистрала. От там се опитват да ни свалят разни политически клоуни като Александър Томов-Лупи, който до каквото се е докоснал, го е съсипал. Сега е инициатор за кандидатурата на Радев за втори мандат. Надявам се Лупи да има същия успех и в това си начинание.
  • Не е ли късно все пак за подобно искане на оставка, след като през есента ще има президентски избори?
  • Никога не е късно да се дадат положителни знаци на нашите партньори от Европа.
  • А защо смятате, че в Европа не харесват Румен Радев?
  • По ред причини, една от които е самопоканването му на парада на 9-май 2020 година в Москва. Парадът беше отменен, но това не отменя връзките на нашия действащ президент с руските служби и с генерал-лейтенанта от Службата за външно разузнаване на Русия Леонид Петрович Решетников. Да ви върна ли към незачитането на европейските мерки и рестрикции във връзка с пандемията от коронавирус. Нека да помним поне една година назад, когато Радев покани всички да се качат на Шипка и обяви вируса за лъжа. Само няколко седмици по-късно държавата пламна. Оставете всичко това настрани, но в Европа не са глухи и не са слепи за това, което се случва тук. Румен Радев трябва честно и публично да отговори на въпросите на Европейската комисия за борба с корупцията ОЛАФ, която разследва прословутата сделка с джиповете. А важните въпроси са два: Знаехте ли за тази сделка? Облагодетелства ли се Гриша Ганчев от нея? И какво е участието на Пламен Узунов в сделката?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html