петък, 26 април 2024 г.

Гръцкият архиепископ Йероним II: Ислямът е политически и военен проект

Блаженнейший Архиепископ Афинский и всея Эллады Иероним

Архиепископът на гръцката православна църква и цяла Елада Йероним II се изказа много остро за исляма и последователите му. През лятото лидерът на гръцките християни разкритикува решението на Ердоган да превърне храма „Света София“ в Истанбул в джамия. И той не е първият висш представител на християнството, който говори срещу исляма на фона на миналогодишните терористични актове в Европа.

Според Йероним II ислямът не е религия. „Това е политическа партия, има политически цели. Неговите последователи са хора на войната, на експанзията. Войната и агресията са характерни черти за исляма, за които се говори още в учението на Мохамед“, заяви Йероним в реч за ролята на православната църква в гръцката революция от 1821 година, след която страната получи независимост от Османската империя. Той посочи още, че служители на църквата са взели активно участие в революцията и по тази причина на много от знамената от това време е бил изобразен кръст. Йероним обвини турските власти, че удрят по самочувствието и гордостта на християните с превръщането на „Света София“ в джамия. „Това е обида, която удари не само християните, но и по цялото цивилизовано човечество, по всеки мислещ човек, без значение от неговата религия“, каза Йероним II.

Архиепископът на Гръцката православна църква не е първият високопоставен църковен служител, който критикува исляма. През 2017 година почетният архиепископ на Помпей Карло Либерати предрече, че Европа в скоро време ще стане мюсюлманска. „Заради собствената си глупост след 10 години ние всички ще бъдем мюсюлмани. Италия и Европа вървят по пътя на безбожието и атеизма, приемат богопротивни закони и спазват наистина безбожни традиции. Целият този морален и религиозен упадък е добре дошъл за исляма“, каза Либерати.

Архиепископът на Страсбург Люк Равел също се изказа по повод на разпространението на исляма във Франция. „Мюсюлманите много добре знаят, че тяхното ниво на раждаемост е много високо. Те го наричат „Великата подмяна“. Много спокойно и оптимистично те ни казват: „Един ден всичко това ще е наше.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html