събота, 4 май 2024 г.

Бившият премиер Албин Курти печели изборите в Косово

Бившият премиер на Косово Албин Курти спечели предсрочните избори в неделя. Партията на Курти „Самоопределение“, чието последно правителство продължи само четири месеца, получи 48% от гласовете, показват предварителните резултатите при преброени 97% от гласовете. Четири други партии също са на път да влязат в парламента.

По-малко от година след като левият националист Курти беше свален от премиерския пост, основно заради лошото справяне с пандемията, бившият политически затворник отново спечели подкрепа с обещания за борба с корупцията и въвеждане на универсално здравеопазване.

Този резултат ще влоши и без това  напрегнати отношения със Сърбия, заради обещанията на победителя да използва американска подкрепа, коментира Блумбърг. „Байдън е непоколебим привърженик на борбата на Косово за свободата и нейната кауза за независимост“, заяви 45-годишният Курти по имейл преди гласуването. Той се надява, че новият  американски президент ще продължи да подкрепя Косово не само като млада държава, но и като млада демокрация, която е изправена пред огромен натиск от Сърбия. Курти ще бъде много по-твърд партньор в преговорите с Белград, който смята Косово, с основно население от етнически албанци, за люлка на своята държава и православна религия. Сърбия, както Русия и Китай, не признават официално държавата Косово. Миналият месец сръбският президент Александър Вучич повтори, че страната му няма да го направи скоро.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html