петък, 3 май 2024 г.

В политиката никога не казвай никога

Тодор Токин

„Никога коалиция ГЕРБ-БСП“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ в събота.

Г-жа Нинова не е новобранец в политиката и сигурно знае, че такива заклинания в нея предизвикват единствено насмешка, защото никога не се спазват.

Спомняме си как Симеон Сакскобургготски се кълнеше преди изборите през 2005 г., че никога няма да влезе в коалиция с БСП. Приехме го съвсем логично – предшественичката на тази партия бе убила чичо му, а него, майка му и сестра му бе изгонила от България. Е, влезе ли НДСВ в коалиция с БСП? Влезе, че дори в тази коалиция бе привикано и ДПС, чиито членове бяха жертви на Възродителния процес на същата предшественичка на БСП. Нещо повече, през 1991 г. първото изказване на Ахмед Доган от трибуната на 36-ото НС бе за забрана на БСП. Но само няколко месеца по-късно ДПС се съортачи с БСП и свалиха правителството на СДС начело с Филип Димитров.

Тройната коалиция бе най-невъзможното творение в годините на прехода. В едно бяха събрани палачи и жертви.

Оправданията през 2005 и по-късно, през 2013 г. с кабинета „Орешарски“, бяха: ами то суверенът така ни подреди, нямаше друг начин да има стабилно правителство, в името на България и т.н. клишета.

През 2014 г. пък Реформаторският блок заяви, че никога няма да влезе в коалиция с ГЕРБ. После не само че влезе, ами и даде седем министри в кабинета „Борисов-2“. А заклинанието, че никога няма да влязат в коалиция с Борисов, лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни като трик за пред избирателите.

Така че нищо чудно и след 4 април суверенът да подреди така партиите, че двете най-големи да направят коалиция, за да има стабилно правителство по време на пандемията и след нея. И да се отърват от досадните сега извънпарламентарни непредсказуеми джуджета, които само им се пречкат в краката.

И тогава няма да има „никога“, а „в името на България“. В политиката няма никога, има само интереси.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html