събота, 4 май 2024 г.

Истински ли е дворецът на Путин

Мистериозният „дворец на Путин“, появил се в скандалния филм на опозиционера Алексей Навални с над 110 млн гледания в YouTube, изглежда  пълен с луксозни вещи, подарени на президента  от богати приятели. Но руски тв канал излъчи абсолютно различен репортаж. Изчезна пищният декор, заменен от бетонни, истински стени. Имотът изглежда като че е построен наново, което повдига въпроси какво точно се случва там, разказва Би Би Си.

Президентът Путин определи филма на Навални като „скучен“,  компилация и монтаж. Руската редакция на Би Би Си обаче разговаря с различни строители на този обект между 2005 и 2020 г., които потвърждават повечето от обвиненията на Навални, включително и факта, че дворецът е бил  застроен отново в една част заради плесен. Именно мухълът в луксозния палат се оказва май доказателството, че кадрите, излъчени от Навални, са истински.

Станислав (името е измислено) започва да работи там през есента на 2018 г. Фурнирът вече е „отишъл на кино“ в луксозния декор. „Мащабът беше гигантски. По-късно голяма част от двореца беше оголена“, казва той пред Би Би Си. Други двама работници потвърждават, че са виждали с очите си плесента, която е показана и във филма на Навални. Там има кадри, които насочват именно към строителни дейности и реконструкция.

Navalny's video already drew attention to areas of the building where building work was taking placeКадър от филма на Навални
Близък  до Кремъл източник също потвърждава, че плесента и разнасящата се миризма са били реален проблем и са се появили няколко години след завършването на двореца.

Колко луксозен е всъщност? „Първото впечатление беше, че се строи египетска пирамида“, казва строител, влязъл през 2011 г. в двореца. Тогава около 1500 души работят нонстоп, за да се завърши изграждането на обекта на Черно море – руснаци, узбеки, после войници. Друг работник казва, че всички признаци на строителство са били замаскирани, така че да не могат да бъдат забелязани от морето. „Всички бетонни и метални конструкции имаха хълмове, дървета, трева и скали, нарисувани  върху тях, за  да ги накарат да се слее с пейзажа.“ Игор пък е впечатлен от японската градина и от басейна.

Всички свидетели обаче са сигурни в едно – за 15 години зданието е строено и разрушавано, пак строено и пак разрушавано. Основният проблем е близостта му до морето и липсата на вентилация.

Навални твърди във филма си, че замъкът струва над 1 млрд. долара и е  платен с „най-големия подкуп в историята“. Той обвинява непрекъснато Путин във „феодализъм“ и създаване на система, осеяна с крадци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html