петък, 3 май 2024 г.

Десислава Минчева показва мистични пейзажи

Мистична и завладяваща, като невидимата линия между два свята, е новата изложба на проф. Десислава Минчева. Експозицията е озаглавена „Вода и Светлина“.

Творбите носят духовни послания и усещане за съдбовност, за катарзис след тежки изпитания, за просветление.

Дълбоко въздействащите живописни творби на известната художничка могат да бъдат разгледани в галерия „Пролет“ в Бургас.

Експозицията ще гостува до 10 март.

За автора

Десислава Юлий Минчева е родена на 29.04.1956 г. в София. Завършила е НХА, специалност „Живопис“ в класа на проф. Светлин Русев.

Нейни творби са собственост на НХГ, СГХГ и други галерии и частни колекции в България, Франция, Великобритания, Нидерландия, Германия, Гърция, Финландия, САЩ, Китай. Сред най- престижните колекции, в които са включени нейни творби, са частната колекция на д-р Петер Лудвиг, Аахен, на Хюго Вутен в Белгия, в музея на Художествената галерия в Сиан, Китай, в сбирката на акад. Светлин Русев.

Има представени самостоятелни изложби в повече от 50 галерии в България и чужбина (Франция, Германия, Финландия, Македония, Австрия, Китай) и участия в Есенния салон – Париж 1991, 1992, в Арт Експо, Ню Йорк – 2001, 2002, в проекта „Балет“, по идея на Американското посолство в София, в Изложение на съвременно изкуство в Хандьоу, Китай, 2015.

Автор е на книга с есета за съвременни български художници.

Гост – професор е в академия „Брера“, Милано – 2009, в „Екол де Боз’ар“ – Париж 2008, в Университета на Барселона – 2008, в Академия „Ла Есмералда“ – Мексико сити 2007. Изнасяла е многократно лекции и уъркшопи в Китай, Десислава Минчева е завеждащ катедра „Рисуване“ в НХА от 2019.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html