събота, 4 май 2024 г.

Организаторът на олимпиадата в Токио хвърля оставка

Президентът на организационния комитет на олимпиадата в Токио 2020 Йоширо Мори подава оставка.
Причината за нея e сексистки коментар, в който той каза, че жените говорят твърде много. Забележката е направена по време на среща на Борда на японския олимпийски комитет през първата седмица на февруари.

Изказването предизвика остри критики в страната и в чужбина. Мори ще бъде наследен от кмета на олимпийското селище Сабуро Кавабучи.

В момента в Борда от 24-ма членове жените са само пет, въпреки че през 2019 г. Мори си постави за цел броят им да е 40%.

„Жените много обичат да се съревновават. Когато една от тях вдигне ръка, останалите вероятно смятат, че също трябва да кажат нещо. И тогава всички казват по нещо“, беше цитиран да казва Мори.

Той първо се извини, като дори посочи, че е получил забележки от съпругата и дъщеря си. Мори заяви, че се е изразил по неподходящ начин, който е в разрез с духа на олимпийските и параолимпийските игри.

Скандалът идва в труден момент за Токио 2020. Все още се очаква решението на организаторите за това как игрите ще се проведат, след като те бяха отложени заради коронавируса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html