петък, 3 май 2024 г.

Рекордни продажби на творби на Зураб Церетели

Международният куратор Стефан Стоянов ще подреди нова изложба на Церетели в Дубай, инспирирана от интереса към грузинския художник у нас

Рекорден брой продажби на творби на световно известния грузински художник Зураб Церетели бяха реализирани по време на изложбата му в столичната галерия „Графикарт“. Експозицията беше наредена в галерията от средата на октомври миналата година, а след това и удължена, заради задължителното спазване на противоепидемичните мерки. Любители на изкуството и колекционери за първи път имаха възможност да видят графични листи, монотипии и рисунки на Зураб Церетели, в които той разкрива майсторството си в линията, създавайки образи – неразривно свързани със злободневното, преплетено с романтичните и интимни въжделения на автора.
„Докосването до един различен и много интимен Церетели бяха в основата на рекордните продажби. Почти всички показани творби намериха своя нов собственик. Част от произведенията бяха продадени на колекционери от Франция и Дубай, но и българските колекционери не се поколебаха да купуват картини на противоречивия и остро критикуван 86 годишен потомък на грузински княз Алексей Церетели дори и за 20 000 евро. Такава беше цената на две от графиките, които никога до сега не бяха показвани пред публика и бяха купени още в първите дни след откриването на изложбата. Мотопиите и рисунките на Церетели се продаваха на цени от 700 евро до 5000 евро и фактът, че бяха изкупени показва че българите вече традиционно инвестират в изкуство“, казва международния арт дилър Стефан Стоянов – куратор на експозицията.


Зураб Церетели има своето изключително място в световното арт пространство с огромния си брой монументални творби, които могат да се видят в Русия, САЩ, Англия, Израел, Испания, Бразилия, Франция, Тайланд, България, Грузия. Негова е статуята на Петър I в Москва, „Доброто побеждава злото“ (пред сградата на ООН, Ню Йорк, САЩ, 1990 г.), 175-тонната „Сълза на скръбта“ (Байрон, САЩ, 2006 г.) в памет на загиналите при атентати на 11 септември 2001 г., паметникът на Н. В. Гогол (Рим, Италия, 2002 г.) и стотици други. В творчество на Зураб Церетели се нареждат още керамиката, живописта и скулптурата. (www.zurabtsereteli.com).
Предстои нова изложба на Зураб Церетели във втората по големина галерия в Дубай, инспирирана именно от големия интерес на столичани към този тип творби на световно известния художник, в които той споделя свои съкровени и лични преживявани.
„Това ще бъде камерна изложба на Церетели, в която ще бъдат изложени както монументални, така и по-интимни малък формат творби на художника. Колекционери и любители ще могат да се докоснат до неговия интимен свят и душевност, непринуден поглед към действителността. Независимо от COVID-19 и строгите противоепидемични мерки хората имат нужда както от изкуство, така и от възможност да инвестират парите си. Това е и причината международните куратори като мен да работят активно и в тази обстановка, и да планират експозиции и занапред – предстои ми още една изложба на Зураб Церетели в Париж, която ще курираме заедно с Ерве Микаелоф, куратор на Фондация „Луи Вютон“, споделя още Стефан Стоянов.

Последната изложба на известния руски художник в Европа се проведе в края на 2019 г. в лондонската галерия Saatchi, тя беше ко-организирана от Стефан Стоянов, който е арт дилър на Зураб Церетели за Западна Европа и Америка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html