петък, 3 май 2024 г.

Президентът на Китай: Враждата с Америка е катастрофа за света

Си Цзиньпин

Президентът на Китай Си Цзипин разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, съобщиха медиите в Пекин. В него лидерът на поднебесната империя е заявил, че конфликтът между двете държави е катастрофа за целия свят. „Враждата между Китай и САЩ абсолютно точно е катастрофа за двете страни и целия свят. Ако ние започнем отново да си сътрудничим, това ще е благоприятно за обстановката на планетата и единственият правилен избор“

Си Цзипин е подчертал, че САЩ и Китай трябва заедно да защитават мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския район. „Ние носим отговорност за ситуацията в региона, тъй като в момента съществува абсолютна неопределеност в обстановката“, зяви Цзипин. Той се надява САЩ да съдейства за нормализиране на отношенията на двете страни. По думите му, сега двете най–мощни държави в света преминават през много труден период.

Белият дом потвърди за разговора между президентите на САЩ и Китай. Според американската администрация, Байдън и Цзипин са коментирали борбата с коронавируса, глобалното здравеопазване, климатичните изменения и неразпространението на оръжия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html