петък, 3 май 2024 г.

Китай забрани новините на Би Би Си

Китай забрани емисиите на Би Би Си на територията на страната заради  репортажите за коронавируса и за правата на етническото малцинство уйгури. Медията, една от най-авторитетните в света, квалифицира решението като „разочароващо“.

Според  медийния регулатор на Китай телевизионната версия на BBC World News прави репортажи, сериозно нарушаващи правилата за разпространение на новини, които  трябва да са истински и честни и да не засягат националните интереси на Китай. Международните новини на Би Би Си се ползват с най-голямо доверие в света от десетилетия. В свое изявление от медията заявяват, че „репортажите от света са честни, независими, без страх или в служба на някого“. Интернет версията и приложението за  смартфони на международните новини на Би Би Си вече е спряно в  Китай от повече от година. Телевизията, която предава на английски, бе достъпна за ограничен брой китайци, основно в хотели или места, където се събират чужденци, но сега и този канал за новини спира.

Британският външен министър Доминик Рааб определи стъпката като „неприемливо орязване на медийната свобода“.

Самата Би Би Си обяснява в новината за спирането си на територията на Китай, че отношенията между Пекин и Лондон са обтегнати, след като през януари Кралството въведе нова визова политика, даваща право на  5,4 млн. жители на Хонконг да живеят на Острова и евентуално да станат британски граждани, заради нарушаване на правата им от страна на Китай. Правата на 12 милиона уйгури –  мюсюлманско малцинство в северозападен Китай, които са  подложени на преследвания и са  затваряни в лагери, е друга тема, която Пекин не приема и тя стана повод за спиране на емисиите на Би Би Си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html