петък, 3 май 2024 г.

Радев наложи вето на спецпрокурора, който ще може да разследва Гешев

Президентът наложи вето върху поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава фигурата на специалния прокурор, който ще може да разследва ръководството на прокуратурата.

Държавният глава се съобрази с критиките на Съвета на Европа, че приетият по инициатива на ГЕРБ закон “не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник“.

“С въвеждането на нова длъжност „прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона“, твърди президентът в мотивите към ветото.

Той посочва още, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас.

“За последната година и половина това е трета различна законодателна инициатива на управляващото мнозинство, която се опитва да намери решение на проблема. Люшкането между различни институционални варианти явно показва, че проблемът е сложен, концепцията за решението му все още не е избистрена и дебатите трябва да продължат в експертен кръг“, казва Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html