петък, 3 май 2024 г.

Жената на Божков се гаври с експерти на Националната галерия

Елена Динева тормози и обижда изкуствоведите

Вече почти година тече изземването на колекцията от художествени произведения на олигарха Васил Божков. И ако античните ценности бяха конфискувани за дни, то по неясно какви причини процедурата с картините на олигарха се проточва вече 12 месеца и както върви с това темпо – ще продължи години. Със задачата миналата пролет бе ангажиран екипът на Националната галерия, съобщава вестник „Галерия“. За целта бе съставена комисия от изкуствоведи и реставратори, които освен да вършат цялата си друга работа в галерията, трябва да ходят всеки ден в апартамента на Васил Божков на бул. „Васил Левски“ в София, в който се намират депата, където той съхранява по-голямата част от картините си, и да описват всяко от произведенията.

Васил Божков си живее живота в Дубай

Процедурата тече мудно не само защото работата действително е трудоемка, но и тъй като жената на Васил Божков прави всичко възможно да възпрепятства специалистите. Елена Динева отдавна е свикнала да се разпорежда със сбирката от картини, за която мултимилионерът се съветваше главно със Светлин Русев, но разчиташе и на нейните вкус и познавачество. Затова сега тя приема твърде болезнено конфискацията на колекцията и полага неимоверни усилия, за да бави и затруднява ежедневно работата на експертите от Националната галерия.

За всичко това нямаше да разберем, ако грозното поведението на Елена Динева не премина всички допустими граници и изкуствоведите и реставраторите на най-голямата художествена галерия в държавата не бяха внесли писмо до Прокуратурата, до Министерството на културата, до Министерството на труда и социалната политика, до синдикатите, с което уведомяват за арогантността на Елена Динева.

Оказва се, че изгората на Божков издевателствала над експертите, докато те полагат усилия да си свършат съвестно работата, която им е възложена от прокуратурата през Министерството на културата. Докато експертите работели, Динева не само ги обиждала, че са неграмотни и неуки, отправяла заплахи към тях, но и прекрачила всякакви човешки граници. Нивото на взаимоотношенията стига дъното, когато богаташката забранява на служителите от Националната галерия да ползват тоалетна, а в студените дни на януари, като своеобразно „отмъщение“, умишлено държи помещенията в апартамента без отопление.

„Налага се да работим при липсата на елементарни условия на труд. Някои от колегите вече са се консултирали с адвокати“, разказва един от потърпевшите в комисията, занимаващи се с конфискацията. А в нея влизат едни от най-големите специалисти на галерията – изкуствоведите Надежда Джакова, Сузана Каранфилова, Николай Ущавалийски, Доротея Соколова, реставраторите Фанчи Атанасова, Ирена Герасимова и др. Въпреки многократните сигнали и оплаквания от унижаваните от Елена Динева служители на Националната галерия ръководството на институцията не предприема адекватни мерки.

Така специалистите се принуждават да разгласят случая и да отнесат въпроса до по-висока инстанция. Неочаквано от понеделник миналата седмица освен екипа на Националната галерия по коридорите ѝ щъкат проверяващи от различни инстанции, а от деловодството на галерията търчат като попарени по жълтите павета до Министерството на културата, за да се консултират с началниците си как да се справят със създалата се ситуация. А тя е повече от ясна – в услуга на Васил Божков и Елена Динева някои предпочитат да не си свършат работата и да подложат на унижения екипа от специалисти на институцията, вместо да отстояват интересите на държавата и служителите си.

Портрета на Божков, нарисуван от Светлин Русев

Най-смущаващото в така създалата се ситуация обаче остава фактът, че изземването на художествената колекция на Васил Божков се извършва отвъд всяка логика за подобни процедури. Всичко се идентифицира и описва на място, а Елена Динева си позволява да се намесва и да коментира работата на специалистите. Съставят се списъци, заснемат се, мерят се размерите на картините, описва се техниката, материалите, реставрационното състояние и какво ли още не – и всичко това в апартамента на олигарха, при това при липсата на нормални условия на труд и под постоянната канонада от обиди, подигравки и заплахи от страна на Елена Динева. Защо това се прави на място – не е ясно.

Още по-смущаващ е фактът, че ценните антични предмети от колекция на Васил Божков бяха иззети и транспортирани за съхранение в Националния исторически музей само за няколко дена – без описи и експертни оценки. Работата на специалистите по описанието на колекцията започна едва след като тя бе пренесена в депата на музея. Незнайно защо това не можа да се случи с колекцията от картини на Божков.

Съвсем естествено възникват подозрения, че зад всичко това стоят нечии кроежи в опит да се защитят интересите на Васил Божков и Елена Динева, която се кръсти пред портрета на мъжа си, нарисуван от Светлин Русев, като пред икона. Дали става дума за умишлени действия, навярно предстои да разберем. Факт е обаче, че зад историята за ментетата в колекцията на Васил Божков, зад разказите за иманярство и грабежи стои цял куп несвършена от страна на държавата работа. Тя позволява и до днес незаконния трафик на ценности и търговията с фалшификати. Работа, която все очакваме Министерството на културата да свърши, но така и не остава време за това.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html