понеделник, 29 април 2024 г.

Заради краткото време до изборите членовете на СИК остават без ваксиниране

Проблем ще се окаже ваксинирането на членовете на СИК

Няма време да се направи ваксинирането на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК), защото дори и да се избърза с назначаването им, максималното изтегляне може за бъде само с няколко дни. Срокът по закон, за да се утвърдят членовете на СИК е 25 дни преди вота, които обаче не са достатъчни за имунизация. Това обясни пред бТВ Таня Цанева от Централната избирателна комисия.

Тя препоръча на партиите да търсят за секциите хора, които вече са преболедували или пък имат ваксинация, защото хората, които ще се срещат директно с избирателите и ще прекарат целия изборен ден в едно помещение, няма да получат защита.

Все още не е уточнено и как ще бъдат защитени хората, които ще обслужват т.нар. „мобилни урни“ за карантинираните. По аналогия с предишни избори се предполага, че те може да обслужат до 25 гласоподаватели. Цанева допусна, че вероятно ще са в защитни костюми, но на този етап нищо не е разписано. От ЦИК са изпратили писмо до здравното министерство с всички въпроси по ваксинацията.

„Логистиката ще е много трудна и тежка, става дума за около 100 хил. души, ангажирани в изборния процес. Всичко зависи и от кривата на заболяването“, направи уговорка Цанева.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html