събота, 4 май 2024 г.

Александър Йорданов поиска оставката на Жозеп Борел

73-ма евродепутати обвиниха в лъжа върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и поискаха оставката му, съобщи изданието „Политико“, цитирано от БНР. Поводът е посещението на Борел в Москва, което според тях сериозно е навредило на репутацията на Общността.

Жозеп Борел, снимка Интернет

Призивът се съдържа в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Инициатор е естонският депутат Рихо Терас от Европейската народна партия (ЕНП).

Единственият подписал се под него българин е Александър Йорданов от СДС, който също е член на ЕНП. Сред подкрепящите преобладават представители от Полша, балтийските страни, Чехия, Словакия и Румъния.

Европейската комисия обаче защити Жозеп Борел заради мисията му до Москва, където по думите му той научил от социалните медии за експулсирането от Русия на трима европейски дипломати, докато разговарял с руския външен министър Сергей Лавров в петък, предаде Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че експулсирането е станало ден преди посещението на Борел, предаде БТА.

Жозеп Борел и руският външен министър Сергей Лавров в Москва, снимка Интернет

В блог, публикуван късно снощи, Борел заяви, че молбите му към Русия да спре експулсирането, са били игнорирани. По думите му пресконференцията е била „агресивно режисирана“, а посещението – „изключително сложно“.

„Русия прогресивно се отдалечава от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха. От страните членки зависи да решат какви да са следващите стъпки, и да, те може да включват санкции“, написа Борел.

Но Европейската комисия заяви, че не съжалява, че Борел е предприел първата си визита в Москва като координатор на външната политика на ЕС, защото Русия е поела курс на конфронтация, която Борел се е опитал да осуети.

„Пътуването беше необходимо. Човек не бива да се отказва от едно посещение, защото изглежда трудно“, каза в Брюксел говорителят на ЕК Ерик Мамер.

По думите му „едно пътуване на се оценява като успех или провал от това какво се случва в даден момент“. Правителството на Белгия също изрази подкрепа в декларация за мисията на Борел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html