събота, 4 май 2024 г.

Южна Африка се отказва от ваксината на „АстраЗенека“

Южна Африка се готви за нова вълна от смъртни случаи заради COVID-19
Правителството в Южноафриканската република реши да се откаже от ваксината на „АстраЗенека“ и да прекрати изготвения план за ваксиниране на населението на страната срещу коронавируса. Новината съобщи министърът на здравеопазването на ЮАР, като според него причината е, че изследванията са показали ниска ефективност на ваксината срещу южноафриканския щам на вируса.
През уикенда стана ясно, че ваксината на британско-шведският консорциум е неефективна срещу щама на COVID-19 от ЮАР. От „Файненшъл Таймс“ са анализирали резултатите за 2000 души и се е оказало, че инжектирането на ваксината „АстраЗенека“ не осигурява защита за леки до умерени протичания на заболяването от южноафриканския вирус. В същото време ефективността на лекарството срещу тежка форма на заболяването и неговият ефект върху смъртността при заразяване с южноафриканския щам все още не са изследвани.

Въпреки това програмата за ваксинация в ЮАР няма да спре. През тази седмица в страната очакват ваксините на „Johnson&Johnson“ и „Pfizer“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html