вторник, 30 април 2024 г.

Преболедувалите от КОВИД-19 не са недосегаеми

„За последната седмица има нарастване на случаите спрямо предишната седмица. Преболедувалите смятат себе си за недосегаеми. Вече има модификации. Апелът ми е да се спазват мерките. Все повече виждаме случаи на новия вирус у нас, заяви пред БНТ изпълнителният директор на „Пирогов“ професор Асен Балтов по повод разхлабването на мерките срещу Ковид 19.

Според него е било необходимо учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са били направени специални препоръки, като Щабът мисли доброто на всички българи. Ако започне да нараства броят на заболелите, ще се наложи връщането на рестриктивните мерки. „Ако се увеличават с 10% на седмична база, това не е толкова фатално, системата ще може да го поеме, но ако продължат да се увеличават експанзивно, това ще наложи нови рестрикции. Нека да видим каква ще е тази седмица“, призова професор Балтов.

Тази седмица се чакат нови количества и от трите ваксини. Буквално личните лекари могат да започнат от утре ваксинацията с ваксината на „АстраЗенека“, защото тя е лесна от логистична гледна точка. Балтов коментира руската и останалите ваксини, които са създадени срещу коронавируса. „През цялото време говорим не за избор, а за отлагане на избора. Имаме 3 одобрени ваксини, когато се одобрят другите от Европейската комисия, те ще бъдат прилагани и в България“, посочи той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html