събота, 4 май 2024 г.

Талантливите Мартина Табакова и Зорница Иларионова завоюваха нов музикален връх

След поредицата от първи награди, които пианистката и цигуларката завоюваха поотделно и като дуо в края на 2020 г. от международните музикални конкурси в Русия и Франция (Международен конкурс за млади изпълнители – Москва и Международен конкурс „Леополд Белан“ – Париж), те бяха отличени и в конкурса „Rudolf Bashair“ в Санкт Петербург. Въпреки огромната конкуренция и талантливи участници от цял свят, двете изпълнителки грабнаха втора награда в категория „Камерна музика“.

През изминалата година дуото спечели и престижната награда „Музикант на годината“ в категория „Ансамбъл на годината“ на Българското национално радио. В историята като носители на приза са останали имената на Райна Кабаиванска, Минчо Минчев, Виктор Чучков, Емил Табаков и много други изключителни музиканти.

Мартина Табакова се изявява и като виртуозен пианист и като вокален изпълнител. В тези два образа влиза в наскоро създадения по нейна идея проект „Триптих за пиано, арфа и глас“, подкрепен от Национален фонд „Култура“. В него тя си партнира с още двама талантливи дами – арфистката Лора Паносян и видеооператора Иво Вартанян. Съвсем скоро предстои промоцията на втория клип от продукцията, заснет сред красотата на Родопите.

Младата цигуларка Зорница Иларионова е само на 28, но отдавна достойно представя страната ни на световните музикални сцени. На 14 издава първия си албум с творби от Моцарт и Сарасате, а наскоро излезе и вторият с романтичното залгавие „Полет чрез музиката“. Лауреат е на международни конкурси в Полша, Турция, Гърция, Германия, Великобритания, Австрия, Япония и САЩ. Тя е желан солист както на камерните и симфонични оркестри в цялата страна, така и на камерни и симфонични оркестри в Анкара, Измир, Анталия и Адана в Турция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html