петък, 3 май 2024 г.

Първият дипломат на ЕС: Русия не иска диалог с Европа

Постът на Борел в Туитър

Европейският външен министър Жозеп Борел каза, че Русия не иска диалог с ЕС, като не отхвърли и възможност за бъдещи санкции срещу Москва заради отношението към опозиционния лидер Алексей Навални.

„Посещението ми в Москва подчерта факта, че Русия не желае да използва възможността за по-конструктивен диалог с ЕС. Това е достойно за съжаление и ще има последствия“, написа Борел в Туитър (https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1358488437641338886/photo/1). 

Пътуването на Борел до Русия беше комплицирано, особено след изгонването на трима дипломати от европейски страни, което се случи по време на срещата му с руския външен министър Лавров. „Това показва, че руските дипломати не искат повече диалог“, пише Борел. Той споделя, че на моменти разговорът му с руския му колега е бил изключително напрегнат, като евродипломатът е поискал незабавно освобождаване на Алексей Навални и пълно независимо разследване на причините на опита за убийството му чрез отравяне.

Външните министри от ЕС ще се срещнат на 22 февруари, за да дискутират резултатите от посещението на Жозеп Бориел в Москва, съобщава Евронюз. За да има санкции срещу Москва, трябва да се вземе решение с единодушие след предложение, идващо от страна-членка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html