неделя, 28 април 2024 г.

Обвинителният акт за Бобокови вече е в спецсъда

Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души. Предстои насрочване на разпоредително заседание, предаде БНР. Според обвинителния акт петима от шестимата обвиняеми са действали като организирана престъпна група, извършвала в продължение на пет години престъпления по служба, документни престъпления и престъпления срещу околната среда

За ръководители са посочени Атанас Бобоков и Красимир Живков. Бобоков има обвинение и за укриване на данъци, а Живков за престъпление против народното здраве и околната среда, извършено в съучастие с бизнесмена Васил Коцев, известен и като „сина на Красимир Живков“. Вторият брат  Бобоков  – Пламен, има обвинение само за участие в престъпна група.

546 тома са внесените материали в специализирания съд. Прокуратурата съобщава, че има множество веществени доказателства. Част от тях са разпитите на трима от участниците в групата, които след споразумение с прокуратурата получиха условни присъди. В рамките на разследването са били извършени множество огледи на терени в цялата страна и в землища на Софийска, Плевенска и Монтанска област са намерени 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни. Част от тях са били заровени на различни нерегламентирани места, с което е била създадана опасност за здравето на хората и са причинени вреди за околната среда.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html