събота, 4 май 2024 г.

Германия удължава блокадата до март

Мерките, свързани с коронавируса в Германия, трябва да бъдат удължени поне до края на февруари, въпреки спадът на новорегистрираните случаи на COVID-19. Около това мнение се обединиха здравните специалисти в страната. След пика, регистриран през втората половина на декември, броят на потвърдените положителни случаи намалява бавно, но постоянно. През последните дни здравното министерство отчете средно около 9 000 нови случая.

Канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16-те провинции в Германия трябва да се срещнат в средата на седмицата, за да обсъдят дали да облекчат ограниченията от 15 февруари или да удължат блокирането, започнало в средата на декември. Според запознати обаче федералното правителство не обмисля възможността за облекчаване на ограничителните мерки.

Твърде рано е за Германия да вдигне блокадата, без да рискува трета вълна от инфекции на COVID-19, заяви баварският премиер Маркус Зьодер:

„Мисля, че блокадата трябва да продължи. Няма смисъл да го прекъсваме сега. Представете си: отваряме всичко с един замах, след това в рамките на две, три седмици ще бъдем в ситуация, може би дори по-лоша от преди. Ако сгрешим сега, ще имаме трета вълна.“, каза Зьодер пред местна телевизия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html