събота, 4 май 2024 г.

Реставрацията на „Нотр Дам“ в Париж напредва

Френски експерти търсят подходящи камъни за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж, която беше увредена лошо в пожар през 2019 г., съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Камъните трябва да са естетично и физически съвместими с обгорените от пожара. Количеството трябва да е по-голямо от необходимото за обичайна реставрация на исторически паметник. За намирането им помагат геолози. От миналата година се извършват екстензивни геоложки проучвания в каменоломни.
Строителството на катедралата започва през 1163 г. при епископ Морис дьо Сюли и до голяма степен е завършена през 1260 г., въпреки че е модифицирана често през следващите векове.
Построена е с варовик от парижкия басейн. Такъв още се извлича в някои каменоломни край Париж. Сега мострите се проверяват доколко са подходящи.
Планирано е реставрационните работи да бъдат завършени през 2021 г.
Катедралата посветена на Дева Мария е считана от мнозина за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Отличава се с новаторски нервюрен кръстат свод, огромни цветни розетни прозорци, натурализъм и изобилие на скулптурна украса на фасадата, смятана за една от най-красивите. Западната фасада свидетелства за овладяването на архитектурната композиция.
Скулптурната украса на входните врати е безспорен връх и шедьовър на готическото изкуство. Порталът на Света Анна отдясно е най-старият (от края на 12 век); порталът на Страшния съд в центъра (1220 – 1230 г.) претърпява няколко възстановявания; порталът на Божията майка е северният, вляво и е от началото на 13 век. Порталът от южната страна на храма (строен през втората половина на 13 век) на трансепта е посветен на първия християнски мъченик Свети Стефан. Старите оригинални стъклописи са запазени само в двата трансептни розетни прозорци и на главния вход.
От 12 декември 2012 г. до 24 ноември 2013 г. се празнува 850-годишнината на катедралата.
На 21 май 2013 г. френският писател, публицист и есеист Доминик Венер се самоубива с изстрел в главата пред олтара. Но най-трагичното събитие от ново време в историята на катедралата е на 15 април 2019 г., когато по време на строителни дейности при мащабна реставрация, избухва голям пожар, обхванал целия покрив и шпила. Пожарът гори около 15 часа и унищожава целия покрив, но пожарникарите спасяват двете кули на фасадата. Заради реставрацията голяма част от експонатите бяха изнесени и така не са пострадали.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html