събота, 4 май 2024 г.

Някои кучета учат бързо думи като 3–4-годишно дете

Учени установиха, че някои „гениални“ кучета могат да научат нова дума само като я чуят четири пъти, съобщи в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.
„Подобно бързо учене изглежда сходно с начина, по който децата придобиват речника си на около две или тригодишна възраст“ – каза Адам Миклош от университета „Лорад Йотвьош“ в Будапеща.
Кучетата не усвояват нови думи, освен ако не ги тренират специално за това. Някои обаче са много надарени.
Сред най-умните кучета, открити за изследването, са бордър колито Уиски от Норвегия и йокширският териер Вики Нина от Бразилия.
Специалистите са ги изложили на нови думи в различни условия – в игра със собствениците им и като задача. И в двата контекста те чували името на нова играчка само четири пъти.
В първия експеримент им показвали седем известни играчки, които познавали по име, заедно с нова. Кучетата успявали да избират новата играчка, когато чуели новото име.
Вторият тест показал, че те могат да научат името на новата играчка само докато си играят със собственика си, който я повтаря четири пъти. Вики Нина и Уиски се справили с такава задача и избрали играчката от куп с други, но 20 други кучета не успели да го направят.
След няколко думи обаче паметта на Вики Нина и Уиски бързо се влошила. Освен това те помнели непознатото име след 10 минути, но не и след час.
Уиски успяла да научи 100 думи. Освен нея в проекта участват още пет умни кучета. Вики Нина вече не е жива.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html