петък, 3 май 2024 г.

Суматрански тигър нахапа смъртоносно служител на зоологическа градина

Два тигъра са избягали от зоопарк в индонезийската провинция Западен Калимантан, като едното от животните е убило служител, опитал се да ги спре, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

Белите тигри са избягали от зоопарка „Зинка“ в Сингкаванг, след като свлачище, причинено от дъжд и последвало наводнение, е повредило заграждението им, според официалния представител на зоопарка Елка Сурия, предаде БТА.

„Свлачището направи голяма дупка в заграждението на тигрите, което им позволи да избягат. Служител на зоопарка се опита да ги спре, но беше разкъсан до смърт“, съобщава Сурия.

Единият от тигрите е бил застрелян и убит в събота сутринта заради безопасността на местните жители, след като опитът да бъде упоен се е оказал неуспешен. Екип продължава да издирва втория тигър.

Избягалите животни са от вида Суматрански тигри или Суматрийски тигри. Става въпрос за подвид на тигъра, характерен за остров Суматра (Индонезия). Числеността на този подвид в природата е около 400-500 тигъра и около 235 в зоологически градини. Числеността им в природата постоянно намалява, което е свързано с развитието на селското стопанство в този гъсто населен район. Суматранският тигър е критично застрашен.

Суматранският тигър е най-дребният подвид, като теглото на възрастен мъжкар е 100-150 кг, а дължината му е 1,9 – 2,2 m. Някои автори отричат съществуването на суматранския тигър като отделен подвид и го причисляват към изчезналия явански тигър.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html