събота, 4 май 2024 г.

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

„Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни“! За това призова от затвора сънародниците си руският опозиционният лидер Алексей Навални. 

„Разбира се, много пъти съм чувал фразата: „Не може да отнемеш свободата на този, който има свобода вътре в себе си“. И сега честно питам себе си: „И как е, работи ли това?“ Повярвайте, работи. Железните врати се затварят  зад мен с оглушителен трясък, но аз се чувствам свободен човек. Благодарение на увереността, че съм прав. Благодарение на вашата подкрепа. Благодарение на подкрепата на семейството ми“,  написа Навални в Instagram. Той определя произнесената срещу него присъда – 3 години и половина лишаване от свобода, като лично отмъщение от страна на руския президент Владимир Путин и опит за сплашване на протестиращите.

„За пореден път призовавам: не позволявайте да ви сплашат. Не позволявайте да ви излъжат с илюзията за сила“, продължава Навални. „Те могат да удържат властта, използвайки я за лично обогатяване, само чрез вашия страх. Затова ние, като надделеем над страха, можем да освободим Родината си от шепата крадци-окупатори. И ще го направим. Длъжни сме да го направим. За себе си и бъдещите поколения. Истината е на наша страна. Останете свободни!“, призовава още опозиционният лидер.

Междувременно стана ясно, че бившият полски президент и основател на профсъюза „Солидарност“ Лех Валенса е номинирал Алексей Навални за Нобелова награда за мир. В обръщение към Нобеловия комитет Валенса, който беше удостоен с наградата за мир през 1983 г., отбелязва, че Навални е проявил голяма смелост и положил значими усилия за осветляване на корупцията, защита на правото на свободно изразяване и противодействие срещу режима в Русия, който става все по-авторитарен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html