събота, 4 май 2024 г.

В Занзибар положението е хакуна матата

Освен заради екзотиката островът е предпочитан, защото там няма коронавирус паника и не се изискват тестове

Мария Петкова

Колко ли пъти по време на пандемията в главата ви е звучала песента, изпълнявана от легендарния Фреди Меркюри, I want to break free – „Искам да се освободя!“. Сега имате възможност да го направите, като избягате едновременно от вируса, зимата и всички ограничения към Занзибар – родното място на фронтмена на „Куин“. Български туроператори вече предлагат чартъри до Острова на подправките в Индийския океан, който е незначително засегнат от вируса и тестове не се изискват. Навремето моряците намирали архипелага, състоящ се основно от двата големи острова Унгуджа и Пемба, не с компас, а по вълшебния аромат, който се носел от подправките, отглеждани тук. Днес на сравнително достъпни за толкова отдалечено и райско място цени, може да го открие всеки и да се потопи в неговата приказка. На острова се преплитат историите на митични герои, легендарни личности и завоеватели, а магията на духовете, които според местните го населяват, се усеща навсякъде.

Сърдечните жители на африканския архипелаг ще ви посрещнат с традиционния поздрав „джамбо“. Той е на суахили, който, примесен с арабски думи, основно се говори на острова, макар английският да е официален. Със сигурност тук ще вникнете в смисъла на още един често употребяван израз на суахили – „хакуна матата“, „няма проблеми“. И какви проблеми да има, когато, загърбили пандемията и студа, се изтягане върху белия пясък на някой от 25-те плажа край Индийския океан, които напълно се вписват в класическите представи за рая. Междувременно всичките ви сетива попиват екзотиката наоколо, докато отпивате с наслада млякото на кокосов орех, който сте си откъснали направо от палмата. Те растат навсякъде из острова, затова от кокосово мляко се приготвят и някои от многобройните морски специалитети тук. Райски преживявания ви очакват и под водата. Познавачи твърдят, че коралите тук са сред най-красивите в света, а водите са толкова бистри, че пъстрият подводен свят се вижда дори с невъоръжено око. Коралови рифове има около Занзибар и съседните острови на архипелага.

Изтягането по плажовете и гмуркането не бива да запълват цялото ви време, тъй като има още какво да се види из острова, на който са живели писателят Хемингуей и пътешественикът Дейвид Ливингстън, един от най-големите изследователи на Африка.

Задължителна е разходката до най-забележителното място на острова – Каменния град, защитен от ЮНЕСКО.

Наречен е така заради кораловия камък, често използван в строителството тук, който придава на сградите топъл червеникав оттенък. Лабиринтът от улички, напомнящи арабски сук, е останал от времето на оманите, които управляват острова векове. Улиците са навярно най-тесните в света и човек едва се промъква между старинните сгради. През 1832 г. султанът на Оман прави Занзибар столица на Източна Африка. Оттогава са и приказните палати на султаните. Архитектурата на сградите е интересна смесица на арабски, персийски, индийски, европейски и африкански влияния. Тук се намира и един от символите на страната – Къщата на чудесата, която е архитектурен паметник. Навремето в нея работел като счетоводител бащата на Фреди, чийто роден дом също е в Каменния град. В Къщата на чудесата, наречена така, защото е първата с електричество в Занзибар, сега е Националният музей. Историята й датира от XVII в., когато е построена от морски инженер в чест на султан Баргаш. Тя има най-големите врати в Източна Африка. Портите на къщите в Каменния град са изключително впечатляващи – повечето са изработени от масивно дърво и са украсени с изящни инкрустации. Навремето, когато някой искал да строи къща тук, по традиция първо поръчвал портата – символ на благоденствие. В Стария град има повече от 500 различни примера за „ръкоделие на врати“. Много от тях имат метални шипове. Вероятно това е индийска практика, за да се предпазват от войнствените слонове. Марко Поло пише през 1295 г., че в Занзибар има „доста слонове“.

В Каменния град е и седалището на правителството на Занзибар, който днес е с полуавтономен статут в Танзания.

Най-изгодно можете да стигнете до архипелага с директните чартъри от София и Варна на „Емералд Травъл“. Фирмата с над 20-годишен опит и утвърден авторитет предлага най-изгодните оферти за 9-дневен тур в Занзибар. Пакетът им е с включен PCR тест, необходим само при връщането, с покритие за КОВИД-19, застраховка „Отмяна на пътуване“ за цялата сума. Той покрива всички такси, т.е. няма да доплащате за горивна такса. Можете да избирате от над 30 хотела при най-добрите условия и на най-ниските цени в сравнение с тези на другите туроператори. Фирмата предлага и интересни допълнителни турове. Един от тях ще ви запознае с производството на подправки. Навремето, когато търговията на острова процъфтява, хора от цял свят идват тук, за да купуват роби, слонова кост и карамфил, чиято цена тогава достига 10-12 000 долара. И сега подправката е основната стока за износ. Освен нея се отглеждат чер пипер, кардамон, канела, ванилия, индийско орехче, хлебно дърво и т.н., чиито аромати изострят още повече сетивата за магията на архипелага, който се смята за роден дом и на Синдбад Мореплавателя.

НАРЪЧНИК НА ТУРИСТА

Разходката с яхта из спиращия дъха залив Менай не е за изпускане. Това е най-голямата защитена морска територия в Занзибар и девствените му райски острови, където може да наблюдавате делфини. Заливът очарова с многообразие от животински видове и коралови рифове.

Маймуните червен колобус могат да се видят само в Занзибар. Те обитават единствената останала естествена мангрова гора на острова в резервата „Йозани“, който е на 35 км от град Занзибар. Освен да се порадвате на маймуните и красивата природа, ще се срещнете също с малкия занзибарски леопард и два вида антилопи.

Огромни костенурки обитават Острова на затворниците, който е на около 30 минути път с лодка от Каменния град. Името му идва от никога неизползван затвор, построен навремето от британски генерал. Сега островът е резерват за костенурки, донесени от Сейшелите, които тежат средно по 200 кг. и доста от тях са на повече от 150 години.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html