събота, 27 април 2024 г.

Байдън връща 700 деца при родителите им

Президентът Джо Байдън подписа три указа за събиране на разделени семейства на имигранти и нареди да бъде преразгледана цялостната политика към пришълците в САЩ, създадена от предшественика му Доналд Тръмп.

В опит да спре нелегалната имиграция администрацията на предишния президент раздели най-малко 5 500 деца от техните родители – имигранти без документи при преминаването на границата от Мексико към САЩ. Сега Байдън нареди създаване на работна група, която да организиране връщане на около 700 деца при техните родители. Би Би Си припомня, че предишният президент Барак Обама, чийто вицепрезидент бе Байдън, също провеждаше политика на разделяне на фамилии на нелегални имигранти, макар и доста по-рядко.

С подписаните укази настоящият президент предлага и законопроекти за даване на законов статут и възможност за получаване на гражданство за всички влезли в САЩ без документи, които са около 11 милиона души. Засега обаче не се предвижда промяна в системата, която спира навлизането на нелегални имигранти през границата с Мексико. Започва изграждане на нова хуманна система, но сега не е времето да се идва в САЩ, обясни на брифинг прессекретарят на новия президент Джен Саки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html