петък, 3 май 2024 г.

Конфликтът в Мианмар: Партията на Су Чи иска нейното освобождаване

Партията на задържания лидер на Мианмар Аун Сан Су Чи призова за нейното незабавно освобождаване.  Национална лига за демокрация (НЛД) призова „военната хунта“, завладяла властта ден по-рано, да признае победата на Су Чи на изборите през ноември. Напомняме ви, че носителката на Нобелова награда за мир за 1991 бе задържана от метежници, които организираха военен преврат в Мианмар.

Местонахождението на Нобеловия лауреат  остана неизвестно повече от 24 часа след ареста й,  което провали предварителния напредък на Мианмар към пълна демокрация.

Високопоставен служител от НЛД заяви, че е научил, че здравето й е добро и тя остава на мястото, където е държана след преврата срещу нейното правителство.

В понеделник тя е била задържана в столицата Найпидо заедно с десетки други съюзници, но точното й местонахождение не е оповестено публично.

Представителят на НЛД Кий Тое каза, че на членовете на парламента, арестувани по време на преврата,  е било позволено да напуснат помещенията, където са били задържани.

САЩ заплашиха да възобновят санкциите срещу генералите, организирали преврата.

Превратът последва убедителната победа на Су Чи на изборите на 8 ноември 2020, в резултат на което военните отказаха да приемат загубата, като се позовават на недоказани твърдения за измама.

Армията предаде властта на своя командир генерал Мин Аунг Хлайнг и наложи извънредно положение за една година, смазвайки надеждите, че страната е на пътя към стабилна демокрация.

Изпълнителният комитет на НЛД поиска освобождаването на всички задържани „възможно най-скоро“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html