събота, 4 май 2024 г.

Президентът Румен Радев ще се бори за втори мандат


Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Това съобщи самият той на пресконференцията за четвъртата година от встъпването му в длъжност.

„Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса“, подчерта Радев. Според него липсата на навременни и адекватни мерки са довели до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страната.

Президентът изтъкна, че институцията, която представлява, е продължила да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина. По повод на протестите през 2020 г. – „институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“. „Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на 5 от 7-те вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен“, изтъкна Радев. Той е предложил 5 проекта, свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване и очаква от МС бърз отговор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html