четвъртък, 2 май 2024 г.

Аматьор се изправя срещу Уолстрийт

Социалната мрежа Reddit се превръща в неформална борса

Преди началото на пандемията Алекс Патън никога не би си помислил, че ще стане търговски дилър аматьор. Но днес вече се чувства като ветеран на финансовите пазари. 28-годишният инженер по киберсигурност от  югозападен Лондон нямал и представа как се инвестира. Това се променило, когато видял как спестяванията му за пенсия се изпаряват при първия локдаун от Ковид-19 през март 2020 г. и последвалия срив на финансовите пазари, разказва Би Би Си. Тъй като има двойно американско и британско гражданство, за Патън не е проблем да отвори своя сметка в американската търговска платформа Robinhood и така да се окаже в центъра на фурора, наречен GameStop.

Game Stop е магазин, който продава конзоли, видеоигри и електроника. Неща, които бихте намерили между магазин за понички и търговец на грим в американски мол. Но с началото на пандемията всичко изведнъж се променя и много хора започват да влагат пари в платформи като Robinhood  и да купуват акции, за да печелят от нещо. А информация за това се разменя в социалната мрежа Reddit, където милиони потребители се консултират по търговски въпроси в хиляди чатове.

Така сто процента от акциите на Game Stop са разпродадени чрез социална мрежа, а не на стоковата борса. И хора като Алекс се възползват да влязат в играта. Той инвестира 1000 долара в акции на Game Stop, печели 2000 долара и излиза. Навреме. Но е достатъчно честен, за да коментира, че този тип действия са рискови и не особено социално честни. Има много хора, които се възползваха страшно от спекулата, за разлика от мен и други, които изгубиха много в това. Тук рискът е невидим, инвеститорите в крайни продукти няма как да го управляват, защото това не е реална фондова борса, завършва  Алекс. В момента по света има хиляди като него, видели възможност в нетрадиционни търговски сделки, които се разиграват в социални мрежи и онлайн платформи – нещо немислимо до преди година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html