събота, 4 май 2024 г.

Васил Божков взема гражданство на ОАЕ ?

Избягалият в Обединените арабски емирства хазаптен бос Васил Божков ще кандидатства и вероятно ще получи гражданство на Емирствата, стана ясно днес. Емирът на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум обяви, че страната вече ще дава гражданство на инвеститори, таланти и специалисти, включително учени, лекари, инженери, художници, автори и техните семейства. Новите правила целят да привлекат таланти, които да допринасят за нашето развитие, обяснява той. И обещава ясни критерии в процедурата. За тях, както и за номинации ще отговарят правителството, местните емири и изпълнителните съвети. Законът позволява на получателите паспорта на ОАЕ да запазят съществуващото си гражданство.

Мярката вероятно е предизвикана от трудностите, които изпитва местната икономика заради ниските цени на петрола и пандемията, принудила десетки хиляди работещи чужденци да се завърнат в родината си.

Васил Божков със сигурност ще се възползва от инициативата, което ще му осигури сериозна защита срещу обвиненията на българската прокуратура. Засега не е ясно дали притежателите на нови паспорти ще могат да се възползват и от щедрата система за социална подкрепа. ОАЕ влага милиарди долари в безплатно обучение, образование, кредити за купуване на жилища и подаръци на своите около 1.4 милиона граждани. Чужденците в емирствата обикновено пребивават с визи, които периодично се подновяват, и които са обвързани с това дали притежателят им има договор за работа. Неотдавна тази политика стана по-гъвкава и бяха удължени сроковете за визите за определени инвеститори, студенти и квалифицирани специалисти. Миналата година системата за 10-годишни „златни визи“ също бе разширена като обхват върху някои професии, включително учени, лекари, инженери, творци, писатели.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html