събота, 4 май 2024 г.

Съдът остави Навални в ареста

Руски съд разпореди критикът на Кремъл Алексей Навални да остане в ареста, след като отхвърли жалбата срещу неговото задържане, решение, което руският опозиционер определи като „предсказуемо“. Опозиционерът беше арестуван на 17 януари, след като се прибра в Русия за първи път, откакто се излекува от предполагаемо отравяне с „Новичок“ през август.

Тогава съдът нареди задържането му за нарушения по предишно негово условно освобождаване, които той отрече. Западът призова Русия да го освободи, а десетки хиляди руснаци протестираха срещу неговото задържане през миналия уикенд.

Обръщайки се към председателстващия съдия по видеовръзка от затвора преди днешното решение, Навални поиска да бъде освободен и се опълчи срещу, както той каза, „абсурдните твърдения“, които според него са измислени от руските власти, за да го отстранят по политически причини.

Никога няма да позволим тези хора да завземат и откраднат страната ни. Да, грубата сила сега е на ваша страна. Можете да ми сложите белезници. Но това няма да продължи вечно, каза той пред съдията. Адвокатите му заявиха, че Навални ще обжалва решението за оставането му в ареста.

Съюзниците на Алексей Навални призоваха за нови протести този уикенд, за да поискат освобождаването му. Властите заявиха, че всякакви демонстрации ще бъдат незаконни и ще бъдат осуетени. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши големите технологични интернет компании, че те не трябва да стават платформи за „призиви за неразрешени действия“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html