събота, 4 май 2024 г.

Путин пред Световния икономически форум: глобален конфликт ще доведе до края на цивилизацията ни

Руският президент Владимир Путин предупреди, че не трябва да се допуска „горещ глобален конфликт в света“, защото това може да доведе до края на цивилизацията. По думите му общата задача е положителното развитие в света и да се избягва „мрачната картина на деградацията“. Според Путин настоящата ситуация може да се сравни с 30-те години на 20-ти век, като паралелите показват мащаба на предизвикателствата и потенциалните заплахи.
„Разбира се, в историята няма преки паралели, но някои експерти – и аз с уважение се отнасям към тяхното мнение – свързват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. Можете да се съгласите с тази ситуация, можете да не се съгласите, но в много отношения – от гледна точка на мащаба и комплексния системен характер на предизвикателствата, потенциалните заплахи – определена аналогия въпреки това се набива на очи. Има всички основания да смятаме, че има рискове от по-нататъшно нарастване на противоречията и подобни тенденции могат да се проявят в почти всички области“, коментира Путин пред Световния икономически форум, който тази година се провежда онлайн заради пандемията, вместо на традиционното си място в Давос.

По думите на руския президент съществуващите икономически модели сега преживяват криза, социалното разслоение се увеличава – както в отделните страни, така и в целия свят. Това предизвиква „рязка поляризация на обществените възгледи“, води до нарастване на популизма, радикализма и други крайности. „Всичко това неизбежно засяга естеството на международните отношения, не добавя стабилност и предсказуемост към тях. Налице е отслабване на международните институции, регионалните конфликти се умножават, а глобалната система за сигурност също се влошава“, каза още Владимир Путин. Той за последно участва в Световния икономически форум през 2009 г., когато беше премиер на Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html