събота, 4 май 2024 г.

Карантинираните ще гласуват в подвижна урна, партиите остават без концерти

Поставените под карантина ще могат да гласуват с подвижна урна, реши окончателно Народното събрание. Карантинираните граждани ще заявяват такова гласуване до 3 дни преди изборите. След проверка от РЗИ те ще бъдат извадени от основните избирателните списъци. Мнозинството в НС отхвърли предложението на ДПС за уеднаквяване на режима за ползване на залите за културни мероприятия с предизборни такива, както и предложението на БСП заявката за гласуване с подвижна урна да не е три, а един ден. От ГЕРБ уточниха, че 3-дневният срок е разумен, тъй като карантинираните ще се вписват в списък за гласуване след проверка в съответната Регионална здравна инспекция.

Окончателно според промените в Закона за извънредното положение министърът на здравеопазването и главният държавен здравен  инспектор ще определят противоепидемичните мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях ЦИК ще определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително на поставените под задължителна карантина.

Мнозинството отхвърли още едно предложение на ДПС – всички партийни мероприятия да могат да се провеждат по правилата за културните събития. За отпадането на тази точка в законопроекта настояха от „Обединени патриоти“, които влязоха в продължителен спор с Движението.

Промените предвиждат още да може да се гласува с изтекли лични документи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html