събота, 4 май 2024 г.

Байдън дава по 2000 долара на всеки американец заради пандемията

Един от обещаните приоритети на администрацията на президента Байдън е да изпрати на всеки американец чек за 2000 долара, като помощ в разгара на пандемията и последиците от нея. И това като добавка към вече обещаните през декември 2020 г. от Конгреса чекове от 600 долара за гражданите на САЩ, страна, засегната в огромна степен от заразата на Ковид 19. В началото Байдън не е бил възторжен от това доста солено обещание, разказва „Либерасион“. Но, след като то става твърде популярно сред общественото мнение, бъдещият президент скланя да бъде облечено в закон, ако той спечели вота. Така проектът за „златния чек“ ще се гласува съвсем скоро в Сената, където вече има мнозинство на демократите и няма да бъде проблем обещанието да стане реалност.

Икономистите не приветстват раздаването на 2000 долара на калпак обаче, тъй като бедните би трябвало да получат повече от богатите, поради по-големите последици, които търпят от кризата с коронавируса – безработица, фалиране на бизнеси, поскъпване на цената на живота. Наистина и самият закон предвижда, че 10 процента от американците – най-богатите, няма да получат безвъзмездния държавен бонус. В същото време се подготвя драстично нарастване на данъците, за да има кой да плаща чековете по 2000 долара за всеки. И тъй като това ще бъдат пари главно за потребление, надуването на инфлацията е неизбежно и няма как да бъде спазено изискването на Федералния резерв за таван на инфлацията от 2%.

Но пък – обещанието всеки американец да получи по 2000 долара е ясно, лесно разбираемо за всеки, бързо вдига доверието – какво повече може да иска един нов президент?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html