събота, 4 май 2024 г.

След ресторантьорите и хотелиерите с ултиматум към правителството: Парите веднага!

След като собствениците на заведения от няколко седмици разиграват държавата, като ту заплашват, че ще отворят кръмите, въпреки ограничения, ту организират протести, ту се срещат със здравния министър Костадин Ангелов, ту му искат оставката, сега и от Асоциацията на хотелиерите поставиха своя ултиматум към правителството – „незабавно плащане на помощите и компенсациите за служителите в сектора и бизнеса“.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) иска отваряне на заведенията и ресторантите, но при спазване на всички изисквания на Министерството на здравеопазването, каза Атанас Димитров от организацията. На срещата между няколко организации от бранша с Костадин Ангелов, министърът на здравеопазването не се е ангажирал с конкретните искания на организациите, с мотива, че той не отговаря за икономиката на страната.
Срещата с министър Ангелов имаше по-скоро информационен характер, не беше във формат за взимане на решения. Ние изразихме нашата позиция за незабавно отваряне, но съобразено с противоепидемиологичните мерки. Ние изразихме, че ако сме т.нар. „жертвен агнец“, имаме и изложихме своите икономически искания – незабавно спешно плащане на помощите на служителите в сектора и обезщетенията и компенсациите за бизнеса.
За протеста – ние заявихме нашата подкрепа в официално становище, смятаме че исканията на нашите колеги за незабавно отваряне са справедливи. Но съобразено с епидемиологичната обстановка и съответно с взетото решение от здравните власти, не самоволно. Ако ще ни затварят, ако ще ни жертват, защото нашият персонал, който е на границата на мизерията и оцеляването – защото помощите не само не са релевантни, а не отговарят на възможността за съществуване… но проблемът не е в това. А че обезщетенията още не са получени!, каза пред БНР Атанас Димитров.
Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, беше категоричен:

Със сигурност излизаме днес на протест и най-вероятно отваряме дневните заведения на 1 февруари в знак на протест – по италианския модел. Каквито и санкции да понесем, ние искаме да работим, служителите да се върнат по работните си места – стоят три месеца без работа и пари – така че трябва да поемем този риск. От 13 март 2020 г. търпим загуби – заеми, кредити, за да изкараме периода до момента, а до днес още не са взети пари. За съжаление помощта от държавата се забави прекалено много. Нямаме планове. Надяваме се да ни отворят и да не ни затворят повече.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html