събота, 4 май 2024 г.

Навални изгонен от апартамента на Путин в Дрезден

„Билд“

Кремъл усилено отрича твъренията на Алексей Навални, че руският президент Владимир Путин притежава дворец за милиарди евро на Черно море. Но Русия не може да отрече, че сегашният властелин на Русия е живял в тристаен апартамент в Дрезден по времето, когато е служил в ГДР.

Улица „Радебергер“. Шестетажен панелен блок. На четвъртия етаж в него е живял Владимир Путин със съпругата си и децата си от есента на 1985 до март 1991 година. Площта е 66 квадратни метра, три стаи, кухня и баня с тоалетна. Има още балкон и централно отопление. След като семейство Путин се връща в Русия, квартирата е заета от Йорг Хофман – 51 годишен дърводелец. Той живее и ден–днешен в нея.

„Когато дойдох да огледам апартамента, ме посрещна госпожа Путин – разказва Хофман. – Навсякъде имаше руска мебел, както и типичните за ГДР тапети с цвят на алуминий“. В края на март Владимир Путин дава ключовете на новия наемател и Хофман става свидетел как бъдещият президент на Русия и неговото семейство си тръгват за родината. „Помогаха му 10–12 войници. Те опаковаха мебелите в дървени сандъци. Имаше проблем с пералнята. Тя беше много голяма и я пренасяха шест човека.“

Путин и съпругата му бяха приятни хора, твърди Хофман. „Госпожа Путин носеше кафява шуба. Имаха и куче“, спомня си настоящият обитател на апартамента. Хофман плаща такъв наем, какъвто е плащал и Владимир Путин. „58, 90 марки наем на месец, плюс 9, 80 за топлата вода и 26, 20 за отопление. Общо 94, 90 марки“, пресмята Хофман.

Оттогава са минали точно 30 години и Йорг Хофмар с удоволствие живее в бившата квартира на Путин. „Единствено ме напряга това, че пред блока спират автобуси с руски туристи. Мислят си, че тук има музей на Путин“, казва той.

Хофман не пуска никого в апартамента си. Дори и заклетия враг на Путин Алексей Навални, който публикува разобличителния филм за двореца на руския президент в Геленджик. „Той дойде тук около Коледа с няколко телохранители. Вероятно снимаше някакъв документален филм. Но аз не го допуснах“, разказва още Йорг Хофман.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html