събота, 4 май 2024 г.

Трета нощ на протести в Нидерландия срещу вечерния час

Нови протести срещу ограничителните мерки заради коронавируса имаше през изминалата нощ в Нидерландия. На някои места като Ротердам и Хелеен се стигна до сблъсъци между органите на реда и радикални демонстранти. Много от хората на Нидерландия, свикнали с широките си свободи, не могат да приемат ограничения като вечерен полицейски час, отбелязват световните агенции. 

Снимка Интернет

Протестите продължават вече трета нощ. Недоволството е заради въведения в събота вечерта полицейски час в страната като част от строгите противоепидемични мерки. Най-малко 150 са арестуваните. Полицията е използвала водни струи, за да разпръсне хората в Ротердам и сълзотворен газ – в Харлем. С

Съобщава се за инциденти с демонстранти в Ротердам и в южното градче Хелеен.  Местни медии информират, че група от около 50 младежи е била разпръсната от конна полиция в Ротердам. Франс прес съобщава също за сблъсъци между полиция и протестиращи в Амстердам, както и град Амерсфорт, провинция Утрехт. В Амстердам са арестувани 8 души. При безредиците в Хелеен бунтуващите се младежи са хвърляли бомбички срещу полицаите.

Премиерът Марк Рюте определи безредиците в множество градове като „престъпно насилие“. От средата на декември в Нидерландия са затворени училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост.

Два месеца по-рано властите затвориха също баровете и ресторантите. Въвеждането на строгите противоепидемични мерки се мотивира с бързо разпространяващия се британски щам на коронавируса, както и с големия брой случаи на зараза – над 950 000 от началото на пандемията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html